Illustratie

Voorgedragen Eindexamenwerk

Who We Are

Wat geef je mee aan een beschaving wiens bestaan berust is op dat van de mens?

In een wereld zonder objectieve realiteit dwalen de identiteit loze Cultists. Hun gehele samenleving draait om Avey de Humanoloog; een Cultists die de mens bestudeert en daarmee vorm probeert te geven aan de identiteit, en daarmee de wereld, van de Cultists.

De Cultists zijn ontstaan tijdens het derde schooljaar van de HKU. Ik ben toen een project gestart waarin ik heb onderzocht op welke manieren interactie aangebracht kan worden in media waarin dat niet inherent aanwezig is. Co creatie zag ik als één van de meest waardevolle eigenschappen van interactieve media. Ik heb dit project toen vanuit een illustratieve hoek benaderd en hier is een expositie uitgekomen met twaalf illustratieve werken, twee generatieve video-installaties en twee interactieve installaties. In één van de interactieve installaties hadden bezoekers de mogelijkheid zichzelf in de Cultist-wereld aan te brengen en hadden hierdoor invloed op de vorm en dynamiek van het werk. Het overbrengen van de identiteit naar een kunstmatige wereld vond ik zo fascinerend dat ik hier een vervolg aan heb gegeven in mijn eindexamenwerk.

Cultist Textures

The Cultists

Grootse filosofische vraagstukken. Een experimentele illustratieve stijl. De mogelijkheid om keuzes te maken die het verloop van een narratief beïnvloeden. In de ideale situatie was mijn eindexamenwerk, Who We Are, een samensmelting van deze punten. Mijn idee was om een kunstmatige identiteit te onttrekken uit de gemaakte keuzes van de speler. Een wisselwerking tussen medium en deelnemer, met als gevolg een als maar rijker wordende profielschets waarmee je een zeer persoonlijk verhaal kan creëren. De avatar, de Cultist; Avey, is hierin de representatie van de speler. De protagonist van dit verhaal is de speler zelf.

De iPad is het gekozen voertuig voor dit project. Het formaat en de verhouding zijn ongeveer gelijk aan dat van een stripboek en biedt tegelijkertijd alle technische mogelijkheden van een digitaal apparaat. Een experimentele leeservaring in de vorm van een iOS App.

Cultist Wave

Elke nieuwe speelsessie is anders. Niet alleen door de verschillende keuzes die de speler maakt, maar ook door de willekeur die is aangebracht. Deze willekeur komt tot stand door het gebruik van generatieve visuals, physics en willekeurige gebeurtenissen in het verhaal. Hierdoor blijft de ervaring zelfs bij dezelfde keuzes nog verassen; een boek dat altijd weer net iets anders is.

Anders dan bij een passief medium, zoals film, is de speler geen toeschouwer maar een deelnemer. Elke keuze heeft invloed op het welzijn van de Cultists. De speler dient hierdoor te reflecteren op hetgeen dat ingebracht wordt. Er zal nooit een waardeoordeel over de gemaakte keuzes gegeven worden. Alle gevolgen worden evenredig in het bizarre doorgetrokken.

Hoofstuk één is het eindresultaat van mijn eindexamenwerk; een sterke fundering waarop de volgende hoofdstukken gebouwd kunnen worden.

De eerste minuut gameplay van Who We Are

Home

3D drawings

Procedural Frames

Groupchoker

Where do we go?

The one who saw there was nothing to see

Motivatie

Who We Are heeft duidelijke raakvlakken met comics en games, maar bevat ook grafische en cinematografische elementen. Ik heb geschreven, getekend, geprogrammeerd en ontworpen. Het eindproduct is een visueel gedicht wiens materie gevormd wordt door de speler. De visuele leegte in de wereld in een representatie van de huidige identiteit van de Cultists. Het is nu aan de speler hier inhoud aan te geven en daarmee onderdeel te worden van het verhaal.

Who We Are bevraagt het type relatie tussen speler en avatar en maakt dit onderdeel van het narratief. Het stemt tot nadenken, maar kan de bezoeker ook in lachen doen uit barsten. Door de toegankelijkheid en gelaagdheid is de ervaring interessant voor zowel gamers als non-gamers.

Ik wil meer mensen kennis laten maken met deze wereld. Mijn afstudeerwerk is slechts een onderdeel van een wereld die zich over verschillende media uitspreidt. Naast prints zijn ook mijn pins in verschillende winkels te vinden (Hutspot Utrecht, Boycott Books Amsterdam, Mr Ego Brussel). Het aankomende anderhalf jaar wil ik hard werken om de Cultist een internationaal podium te geven in de vorm van Who We Are.

Activiteiten

When We’re Together

Wij zijn zij en zij zijn wij. We komen en we gaan.
Wij worden alles dat zij zijn en zij zijn alles dat wij ooit waren.

When We’re Together is een project waarin het fenomeen groepsgedrag centraal staat. In een reeks tekeningen, animaties en een interactieve installatie wordt de wereld van de Cultists geïntroduceerd. Wie zijn zij? Welke sociale codes en gedragsregels houden zij erop na? Observeer de groepsdynamiek van deze wezens en wordt uiteindelijk één van hen.

When We’re Together aftermovie

The Oracle

Ik heb Caz Egelie ontmoet in de Academiegalerie tijdens de HKU Awards 2017. Door onze gedeelde passie voor performance en achtergrond in digitale kunst besloten we een samenwerking aan te gaan. Het eindresultaat is The Oracle. Het was bijzonder om mijn dans een plek te zien krijgen in de kleurrijke autonome werelden van Caz. We hebben hierbij gebruikt gemaakt van de motion capture studio van de HKU.

The Oracle

Le Big

Gwen Gassler en Marcia Finklenberg besloten de winkelervaring voor kinderen speelvoller en interessanter te maken. In hun project werden de jonge bezoekers van Le Big winkels door middel van Augmented Reality uitgedaagd om op zoek te gaan naar verborgen stippen. Mij werd gevraagd om een proof of concept te maken ter ondersteuning van hun pitch. Hiervoor heb ik een iPad-prototype en een trailer gemaakt.

Le Big proof of concept

Endorfine EP

Audio wordt in game development vaak om een spel heen ontworpen. Het leek mij interessant om dit een keer om te draaien en op basis van BeauDamian’s muziek een game te ontwerpen. De kleurrijke wereld en auditieve puzzles die hieruit voortkomen zijn manifestaties van zijn vrolijke tunes. Naast de game heb ik de cover voor de Endorfine EP ontworpen.

Gameplay van Endorfine

CV

Education

2014 / 2018 – Bachelor Game Design and Development – HKU
2011 / 2013 – Artiest Dans – Rijnijssel & Artez

Teaching & Workshops

2018 / now – Teacher – Breakdance and choreographer – Boys Action
2018 / now – Teacher – Contemporary Acrobatics – Creative Contemporary Dance, Rijnijssel
2018 – Workshop – Interactive art in Unity – Swapday, HKU

Interactive Media & Games

2018 – Bipolar EP Game – BeauDamian
2017 – Theatre visuals – Artez
2017 – Interactive visuals – Rnul
2017 – Endorfine EP Game – BeauDamian
2017 – Audio responsive installation – Nachtmis
2016 – Le Big interactive Demo – Gwen Bergers & Marcia Finklenberg
2016 – Interactive Presentation – Studio Xana Harmsen

Performances

2018 – Choreographed “Contraption”
2017 – Danced “The Oracle” by Caz Egelie
2017 – Choreographed “It takes an audience.”
2015 – Danced “RTL Dance Dance Dance” for Lukkien
2012 – Danced “1 10 Solo” by Sara Lourenco.
2012 – Danced “Empty Base” by Sophie Jetten.
2012 – Danced “Small Explosions” by Besim Hoti.
2011 – Danced “Iceberg” by Ed Wubbe.

Exhibition

2018 – “Meeting The Cultists” – Hete Hond
2017 – “Wasted Food Cultist Series” – Instock
2017 – “When We’re Together” – Academiegalerie

Prizes

2018 – Nominated – HKU Awards
2016 – Won – JamToday, Audience & Expert Award
2016 – Won – Living Lab Gamejam, Best process
2016 – Won – Design For Space

Download PDF

Op instagram is meer van mijn werk te zien:
instagram